söndag 2 juli 2017

Söndag på Thassos

Besökte idag min vän och keramikern Costis i Limenas här på ön Thassos och vi hamnade som vanligt på hans balkong mot havet i  krukmakeriet som ligger ett stenkast utanför den lilla staden som också är huvudstad på ön.

Vi dricker varmt ört thé som vi brukar trots att det är 33+ i skuggan.



Vi kommer som alltid in på politiska spörsmål och Costis berättar att han nu har press på sig att gå i pension efter 36 (4 år för lite) om han ska kunna ta ut pension på hör och häpna 180 euro i månaden. Han har betalat under alla år men det finns tydligen en magisk gräns på precis 40 år och ingen deltidspension utan en massa byråkrati och hit och dit för att få papper som ingen vill ta ansvar för. 
Inget är som förr i Grekland även om det är just det som ställt till det.

Det räcker till typ till ingenting säger Costis som har familj, hus, elräkningar, vattenräkningar och så att leva på det.

Jag köper i alla fall fyra thékoppar som är så jäkla fina så det ska bli en fröjd att ta med dem hem till Sverige till höstmörkret tillsammans med mitt egen odlade krav biodynamiska citrus verbena thé.



Väl hemma i byn igen är klockan "uozo-time" och det blir café neon med sedvanlig ouzo meze under ett par svalkande träd. Bordsgrannen får en talrik till sin ouzo som jag har sätt men nu tog jag tillfället att fråga vad det var............Pfoska (fritt skrivet).



En levande varelse som lever på klipporna under vattnet och bara nås av dykare eller snorklande person som vet var denna gourmé delikatess finns och hur den ser ut.



Smakar som hav, saltvatten och lite typ krabba medans konsistensen inte är något jag stoppat i munnen förut. Man skär upp biten och skär eller gröper ur innehållet och lägger den rå i olivolja och serveras med en citron.



Tvättar bilen (5 euro) och åker ner till stranden för ett svalkande dopp och en frapé.

Inga kommentarer: